Основи правильного харчування для схуднення: меню

Правильне харчування для зниження ваги передбачає не тільки вживання низькокалорійних або дієтичних продуктів. Важливо змінити весь раціон, процес і спосіб приготування страв і навіть врахувати час року. Тільки у разі вдумливого і уважного ставлення до власного харчування можна очікувати стабільної і довготривалої втрати зайвих кілограмів.

Основи правильного харчування для схуднення: меню

Основи правильного харчування для схуднення: меню

Основні принципи харчування для схуднення

  1. Дробове харчування – саме фізіологічно правильне, тому що перетравлення їжі в шлунку і кишечнику відбувається приблизно за три години, і шлунковий сік виробляється теж приблизно через такий проміжок часу, тим більш, якщо розклад сніданків, обідів і вечерь, буде стабільним.
  2. Чашечки кави або чаю вранці буває явно недостатньо для насичення, і щоб прискорити обмін речовин, а також забезпечити організм паливом для повноцінної активності, необхідний повноцінний сніданок. Зазвичай в якості такого може служити тарілка каші або яєчня – кому, що більше подобається.
  3. Обід по калорійності повинен бути найсерйознішим прийомом їжі, і складатися з м'яса і гарніру, а от вечеря краще всього провести за три або навіть чотири години до сну, щоб не страждало травлення, так як вночі шлунковий сік майже не виробляється. Між прийомами їжі можна перекушувати фруктами або кисломолочними продуктами, але не чіпсами або випічкою.

    Основи правильного харчування для схуднення: меню

    Правильні розміри порції

  4. Обов'язково треба враховувати не тільки всі ці аспекти, але і правила сезонного харчування: в холодну пору року настає черга жирних, наваристих супів, які так добре зберігає внутрішнє тепло організму, гарячих напоїв та щільних м'ясних страв, приправлених гарніром у вигляді картопляного пюре або макаронів.
  5. Влітку приходить час холодників, холодних овочевих і фруктових супів, пісної риби і морепродуктів. Вони не перевантажують і не перегрівають організм, і дозволяють відчувати себе досить комфортно в спеку.
  6. до Речі, зелений чай – продукт всесезонний, взимку він зігріває, а влітку охолоджує, а от кава влітку краще не пити, адже можна обмежитися соками і охолодженими компотами. Рідини треба пити не менше двох літрів на добу, причому в цю кількість входять і супи, і йогурти, морозиво. Краще всього, звичайно, якщо це буде проста чиста питна вода, очищена за допомогою фільтра або бутильована.
  7. Крім того, що їжа повинна бути свіжоприготовленою, і розігрівати вчорашній вечерю багато дієтологи не радять, обов'язково треба стежити за збалансованістю денного раціону. Білки, тобто будь-які види м'яса, морепродуктів або риби, займають приблизно рівні позиції з жирами.
  8. В якості жирів можуть виступати як рослинні олії, так і тварини, в тому числі і молочний. Вуглеводів ж людина з'їдає за добу в чотири рази більше, тобто, крупи, цукор, хліб і крохмаль – це все перетворюється на вуглеводи. Особливе місце в харчуванні людини займають овочі і фрукти, а також ягоди, завдяки їм організм отримує клітковину, вітаміни і мінеральні речовини.
Основи правильного харчування для схуднення: меню

Раціон на день правильного харчування

Правильне харчування передбачає мінімум обмежень, просто треба розумно розподіляти свої бажання. Наприклад, коли дуже хочеться солодкого, можна дозволити собі або шоколад, або порцію морозива або солодкі фрукти. Ці продукти не завдадуть шкоди організму, і поліпшать настрій, а ось кондитерськими виробами у вигляді тортів і тістечок слід ласувати тільки в дуже рідкісні дні.

Їжа – як засіб детоксикації

У великих містах часто причиною захворювань людини є умови його життя – забруднення повітря та хлорування водопровідної води вкрай несприятливо впливають на здоров'я людей. На допомогу може прийти звичайна їжа, яка не тільки виводить токсини, але і перешкоджає їх накопичення.

Основи правильного харчування для схуднення: меню

Капуста здатна активізувати захисні системи організму

Капуста всіх видів і сортів, кабачки і бруква з ріпою здатні активізувати захисні системи, і виводять з шлунка і кишечника токсини. Яблука, особливо у вигляді свіжоприготованого пюре, не тільки стабілізують роботу підшлункової залози і печінки, але і за рахунок харчових волокон прискорюють проходження їжі по кишечнику, запобігаючи застої.

Таким же дією володіють практично всі північні ягоди – чорниця, лохина, брусниця, в їх складі міститься сильний природний антибіотик під назвою наликсидиновая кислота, і антиоксиданти. Корисний щовечірній прийом п'ятдесяти грамів сухого червоного вина сорту «Каберне», воно не тільки виводить радіонукліди, але і позитивно впливає на судини із-за вмісту в ньому флавоноїдів винограду.

Користь салатів для здоров'я

В Середземномор'ї будь-який прийом їжі супроводжується величезною тарілкою з листям салату, яблучним оцтом і оливковою олією в якості приправ до нього. Така популярність зелених рослин пояснюється тим, що листя салату, причому будь-якої його різновиди, позитивно впливають на процеси травлення за рахунок легких екстрактивних речовин, що містяться в них. А великий вміст корисних речовин, і цілий набір незамінних вітамінів, у тому числі і фолієвої кислоти, заліза і магнію роблять цей легкий гарнір повноцінної добавкою до риби або м'яса.

Основи правильного харчування для схуднення: меню

Салат це повноцінна добавка до риби або м'яса

У Росії теж досить сортів салату, а навесні можна сміливо додавати в зелений мікс листя кульбаби, який є близьким родичем італійської рукколи, молоді кропив'яні листя, ошпарені окропом, перші паростки черемші і щавель. Заправкою для салатів може служити сік лимона і рослинне масло.

Правильне харчування – це не дуже складне завдання, і не вимагає великих фінансових витрат, адже здорове меню не містить чорної або червоної ікри, сьомгу можна замінити на не менш корисну тріску, а дорогу ягнятину – пісної яловичиною. Принципова відмінність здорового харчування від харчування в ресторані, нехай і дуже дорогому, полягає в тому, що в страви додається мінімальна кількість різних добавок, що поліпшують її смак, майже не застосовується обжарка та майонези. Спочатку буде трохи складно звикнути до натурального, не виправленому смаку їжі, але потім це починає подобатися, адже чим простіше приготовлена їжа, тим гармонійніше смакові відчуття.

Відео - Здорове харчування, правильне поєднання продуктів

Схожі статті:

  • Овочева дієта для схуднення: меню

    Багато жінок незадоволені своєю вагою. «Скинути кілька кілограмів» стає нав'язливою ідеєю. Щоб раз і назавжди позбутися від зайвих кілограмів, необхідно поставити мету і неухильно йти до неї. При...

  • Меню роздільного харчування для схуднення на тиждень

    Щоб вживати тільки здорову їжу, необхідно стабілізувати звички харчування, зробити раціон оптимальним і кожен день вживати тільки ті продукти, які рекомендовані в меню. Роздільне харчування допом...

  • Спортивна ходьба для схуднення: основи, правила, користь

    Рух – це життя, але в рамках сучасного мегаполісу практично не знайшлося місце спорту. Помилково припускати, що ми і так досить рухаємося: постійно кудись поспішаємо, біжимо, поспішаємо, як би см...

  • Дієта на кашах для схуднення: меню

    Володарі зайвих кілограмів використовують у боротьбі з ними найрізноманітніші дієти. Одна з них - Дієта на кашах. Дієта на кашах для схуднення: меню Властивості каші Головною особливістю каш для...

  • Дробове харчування для схуднення: результати та принципи харчування

    Більшість з нас звикла харчуватися не як годиться, а як вийде. Кожен раз, вивчаючи вміст холодильника, виникає питання: «Що ж з'їсти?». А адже будь-який грамотний дієтолог вважатиме такий підхід...